مدیکس

راهکارهای افزایش متابولیسم بدن

نویسنده مطلب : مدیر سیستم
1403/4/11
19
+ 1 | - 0

راهکارهای افزایش متابولیسم بدن

متابولیسم نوعی واکنش شیمیایی طبیعی در بدن است که برای حفظ وضعیت سلولی ارگانها بسیار مفید و موثر واقع می شود. متابولیسم باعث افزایش فعالیت سلول های بدن نیز می گردد.

هنگامیکه سوخت و ساز بدن بالا باشد، وزن انسان متعادل می ماند. ممکن است به دلایل متعددی، بدن شما سوخت و ساز پایینی داشته باشد. اما همیشه برای بالا بردن متابولیسم بدن راه حل های زیادی وجود دارد.

در ادامه این مقاله از وبسایت تخصصی مدیکس، به معرفی متابولیسم و افزایش راهکارهای بالا بردن سوخت و ساز بدن می پردازیم.

متابولیسم چیست؟

متابولیسم دو گروه متفاوت دارد. به گروه شماره یک کاتابولیسم و به گروه شماره دو آنابولیسم گفته می شود. کاتابولیسم یعنی تجزیه مولکول ها برای به دست آوردن انرژی و آنابولیسم به معنی سنتز تمام ترکیبات مورد نیاز سلول ها می باشد.

از جمله عواملی که در متابولیسم بدن نقش دارند می توان به ارث و جنسیت اشاره کرد. بعضی افراد به طور ارثی سوخت و ساز بدن پائینی دارند. یه برعکس. سوخت و ساز بدنشان به طور ژنتیکی زیاد است. مردان از زنان کالری بیشتری می سوزانند. حتی در زمانهایی که استراحت می کنند، کالری می سوزانند. برخی از افراد در سن 40 سالگی و بعد دچار کاهش متابولیسم بدن می شوند.

در نتیجه سن افراد هم عامل بسیار تاثیرگذاری بر میزان سوخت و ساز بدن آنها است. به همین دلیل سرعت تغییر متابولیسم در بدن را در ادامه نیز توضیح خواهیم داد.

 

افزایش متابولیسم بدن

 

سرعت متابولیسم در بیست سالگی

در اواخر نوجوانی یا اوایل نوزده سالگی، بیشتر خانمها در بالاترین متابولیسم پایه خود هستند. متابولیسم پایه به این معنی است که حداقل کالری که در بدن برای انجام فعالیت های روزانه می سوزانید تا چه اندازه هست. برخی خانمها کمی دیرتر به این درجه از سوخت و ساز نیز می رسند.

این نسبت بستگی زیادی با ژنتیک دارد. اما سطح فعالیت فیزیکی نقش بسیار موثری ایفا می کند. هر چه قدر بیشتر تحرک کنید و سوخت و ساز داشته باشید، عضلات بیشتری می سازید. در نتیجه سوخت و ساز بدنتان بالاتر می رود. به علاوه تا 25 سالگی در حال استخوان سازی هستید.

سرعت متابولیسم در 30 سالگی

در این سن، چرخه بالا رفتن وزن ادامه دارد. همانطور که بافت عضلانی کاهش می یابد، سوخت و ساز بدن هم کم می شود. در نتیجه چربی ها جایگزین عضلات شده و بدن حالت افتاده و شل پیدا می کند. بعد از سی سالگی، دیگر به اندازه قبل بدن نمی تواند هورمون های موثر بر سوخت و ساز را تولید کند. انجام تمرینات قدرتی و ورزشی سریع می تواند مانع از افزایش وزن نیز شود.

سرعت متابولیسم در بارداری و شیردهی

اگر از جمله افرادی هستید که دوست دارید بچه دار شوید، باید بدانید که بارداری و شیردهی بر میزان متابولیسم شما نیز تاثیر می گذارد. مجبور خواهید شد برای خود و فرزندتان غذا بخورید. اما به یاد داشته باشید که نباید بیش از حد غذا میل کنید.

 

بر خلف تصور بسیاری از افراد، لازم نیست در دوران بارداری کالری دریافتی خود را بیش از اندازه بالا ببرید. در طول بارداری روزانه 200 کالری را می سوزانید. خانم‌هایی که قبل از بارداری وزن طبیعی داشتند، در این ۹ ماه بهتر است ۱۱ تا ۱۵ کیلو وزن اضافه کنند. متاسفانه آمار نشان می دهد که اکثر خانمها در این دوره بیش از حد وزن اضافه می کنند.

با شیردهی می توانید کالری زیاد بسوزانید. بر اساس تحقیقات انجام شده، خانمهایی که تمام وقت شیردهی دارند، می توانند در یک روز، 500 تا 100 کالری در روز بسوزانند. متاسفانه با اتمام دوران شیردهی، سوخت و ساز بدنتان به دوران شیردهی باز می گردد. پس بهتر است زیر نظر پزشک تغذیه، کودک خود را از شیر جدا کنید.

 

راهکارهای افزایش متابولیسم بدن

سرعت متابولیسم در 40 سالگی

از 40 سالگی به بعد، بخش هورمون های بارداری بدنتان دیگر کم کم رو به کاهش فعالیت می روند. سطح استروژن، پروژسترون و هورمون رشد کاهش می یابد. این یعنی سرعت سوخت و ساز بدن شما رو به کاهش است. در 40 سالگی به بعد، برای خوش اندام بودن و جلوگیری از چاقی بهتر است میزان کالری دریافتی خود را کاهش دهید.  

تا زمانیکه فعالیت فیزیکی کمی دارید، کافیست 150 گرم کالری کمتر در روز غذا مصرف کنید. ولی در صورتیکه ورزش نمی کنید و بیشتر روز را نشسته اید، باید مقدار کالری بیشتری از برنامه غذایی خود کاهش دهید.

راهکارهای موثر

مصرف خوراکی های چربی سوز: برخی خوراکی ها و دمنوش های موثر بر افزایش متابولیسم عبارتند از: چایی سبز، آب، قهوه، ماست، غذاهای تند، شیر و انواع پروتئین ها

مصرف ویتامین های بالابرنده متابولیسم: ویتامین B، ویتامین D، آهن، منیزیم، امگا3،

انجام فعالیت های ورزشی چربی سوز: وزنه زدن، فعالیت های هوازی با شدت بالا، ورزش های ترکیبی، فعالیت های هوازی با شدت متوسط، فعالیت های ورزشی

تغییر سبک زندگی: آرام غذا خوردن، استراحت همراه با خنده، مصرف محصولات طبیعی، خواب کافی، مدیتیشن،

 

راهکارهای افزایش متابولیسم بدن

 

نتیجه گیری:

راهکارهای زیادی برای بالا بردن سوخت و ساز بدن وجود دارد از جمله ورزش کردن، نوشیدن مقدار زیاد آب، استفاده از پروتئین ها به میزان بیشتر و تغییر سبک زندگی به معنای استفاده از ورزش های آرامش بخش مانند یوگا

 

برای دریافت مشاوره بیشتر و اطلاع از سایر نکات مشاوره های تغذیه ای، با کارشناسان مجموعه مدیکس در ارتباط باشید.

 

مطالب مرتبط
شاید به این محصولات علاقه مند باشید

نظر خود را بیان کنید