درمان کیسه صفرا با تغذیه
![](https://api2.medixtime.ir/files/uploads/درمان-کیسه-صفرا-با-تغذیه-011714476056513.jpg)
درمان کیسه صفرا با تغذیه
تعداد افراد زیادی از چربی زیاد کیسه صفرا خود رنج می برند. دلایل زیادی برای ابتلا به این بیماری وجود دارد. خوردن بیش از حد غذای چرب، مصرف بیش از حد مواد قندی و شیرین، عدم تحرک و کالری سوزی صحیح، ژنتیک، خوردن الکل و نوشیدنی های الکلی و مصرف سیگار از جمله عوامل زمینه ساز هستند. سنگ کیسه صفرا به صورت بلور مانند بوده و با ایجاد درد زیاد در ناحیه شکم، بروز پیدا می کند.
عوارض ابتلا به آن عبارتند از:
دردهای ناگهانی
نفخ
تهوع
دل پیچه شدید
سوء هاضمه
همه راه های درمان، تاکید بر دفع این سنگ ها دارند. تا زمانیکه این سنگ های مزاحم در بدن شما باقی بمانند، می توانند درد و ناراحتی ایجاد کنند.
راهکارهای تغذیه ای زیادی برای جلوگیری از پیشرفت و زیاد شدن تعداد سنگ های صفرا و همچنین دفع آنها وجود دارد که در ادامه این مقاله از وبسایت تخصصی تغذیه ای مدیکس، به آن می پردازیم.
توضیحات مقدماتی مهم:
کیسه صفرا دقیقا زیر کبد قرار گرفته است و نقش موثری در هضم غذاها دارد. این غده کوچک، قادر به جمع کردن صفرا بدن و ذخیره کردن آن می باشد. شاید از خودتان بپرسید، صفرا چیست؟ مایعی که کبد آن را تولید می کند و در کیسه صفرا ذخیره می کند تا هنگام هضم و جذب چربی ها، وارد روده کوچک شود. وقتی غذایی وارد بدن می شود و از معده به سمت روده کوچک می رود، صفرا هم وارد روده کوچک می شود. وجود صفرا به هضم شدن غذاها کمک می کند.
کیسه صفرا شامل نمک هایی به نام نمک های صفراوی می باشد. قادر اند تا چربی ها را تجزیه کنند. اما در برخی شرایط، مجرای صفراوی توسط یک سنگ کوچک اشغال می شود. در این شرایط، دردهای شدید در قسمت شکم، احساس نفخ و تهوع استفراغ به سراغ فرد می آید.
جدول رژیم غذایی سنگ کیسه صفرا
غذاها، سوخت اصلی بدن و تامین کننده انرژی بدن در کل روز هستند. به همین دلیل، انتخاب غذاهای مفید که تاثیر بر بهبود سنگ صفرای تولید شده دارند، ضروری است. حتی می توانند بر عدم تشکیل آنها تاثیرگذار باشند. لذا در ادامه، لیستی از غذاهای مفید را برای شما آورده ایم:
غذاهای گیاهی: رژیم غذایی سالم، شامل همه گروه های اصلی غذایی است. غذاهای گیاهی، سالم ترین نوع از انواع غذاها بوده و طیف وسیعی را در بر می گیرد. مواد معدنی، آنتی اکسیدان ها، ویتامین ها و فیبر را برای بدن شما فراهم می کنند. این غذاها، به دفع سنگ های موجود در کیسه صفرا فرد کمک می کند و همچنین مواد زائد بدن را دفع می کند.
پروتئین و گوشت بدون چربی:
پروتئین ها به ساختن و ترمیم بافت های بدن کمک می کنند. گوشت قرمز مرغ و ماهی از منابع مفید لبنیات به شمار می آیند. اما مصرف بیش از اندازه از چربی های موجود در گوشت و مرغ، به کیسه صفرا فشار وارد می کند. غذاهای سرشار از پروتئین وجود دارند که درصد چربی کمتر آنها، باعث حفظ سلامتی بدن نیز می شود. این منابع عبارتند از: طیور، ماهی ها، لبنیات بدون چربی، آجیل و مغز دانه ها، سویا، حبوبات مانند لوبیا و عدس و ماده مغذی پر ارزشی مانند شیر سویا
فیبرها: به کمک فیبرها، غذاها سریع تر در روده حرکت می کنند. از تولید اسیدهای چرب صفراوی هم جلوگیری می کنند. با خوردن فیبرها، کیسه صفرا چربی های موجود در مواد غذایی را به راحتی دفع می کند.
چربی های سالم: این دسته از چربی ها، به خوبی از کیسه صفرا محافظت می کنند. منابع اصلی امگا 3 عبارتند از: انواع ماهی ها، آجیل و مغزها مانند گردو، دانه هایی همچون دانه کتان، روغن های تصفیه شده مانند روغن ماهی و روغن کنجد. البته مصرف مکمل های امگا 3 هم می تواند مفید واقع شود به شرطی که با پزشک معالج خود مشورت کنید.
- کلسیم ها: مصرف این گروه هم باعث حفظ سلامتی کیسه صفرا نیز می شود. در منابعی مانند
- سبزیجات برگ دار با برگ تیره، مثل انواع کلم های بروکلی و کلم پیچ
- لبنیات کم چرب مانند پنیر، شیر و ماست تازه
- مواد غنی از کلسیم مثل شیر بادام
- ماهی ساردین
- آب مرکبات مانند آب پرتقال
کلسیم به فراوانی یافت می شود.
میوه های مضر برای دفع سنگ کیسه صفرا:
همه میوه ها برای مبتلایان به سنگ کیسه صفرا مفید نیستند. برخی از میوه های چرب مانند نارگیل، آواکادو و زیتون، حاوی مقادیر زیادی اسیدهای چرب اشباع شده اند که شرایط را برای بدتر شدن سنگ کیسه صفرا فراهم می کند.
میوه هایی با قند بالا هم مضراند. مانند: هندوانه، موز و انگور که باعث جهش قند خون می شوند و در کیسه صفرا درد ناگهانی به وجود می آورند.
میوه های اسیدی مثل: گریپ فورورت و گوجه فرنگی که موجب تحریک کیسه صفرا شده و علائم آن را تشدید می کنند.
دمنوش برای کیسه صفرا:
در کنار رژیم غذایی خاص که افراد مبتلا به سنگ کیسه صفرا ملزم به رعایت آن هستند، دمنوش های مفیدی هم وجود دارند که تا حدی به دفع سنگ های صفرا کمک می کنند.
یکی از این دمنوش ها، چای نعنا و فلفل است. نعنا با خاصیت ضد اسپاسم که دارد، می تواند عضلات مجرای صفراوی را شل کند و جریان صفرا را نیز صاف سازد. در نتیجه مواد از طریق کیسه صفرا به آسانی دفع می شود و خطر تشکیل سنگ شما را تهدید نمی کند.
چای ریشه قاصدک: این گیاه می تواند تولید صفرا را تا حد زیادی کنترل کند و باعث بهبود عملکرد کبد نیز می شود. چربی ها را بهتر تجزیه می کند و موجب افزایش فعالیت سالم کیسه صفرا هم می گردد.
قهوه: طرفداران این نوشیدنی هم کم نیستند. عملکرد کیسه صفرا را تنظیم می کند و باعث سنگ کیسه صفرا را هم به آسانی دفع می کند. قهوه، مواد شیمیایی بدن را متعادل کرده و باعث عملکرد کیسه صفرا را بهتر می کند.
نتیجه گیری:
درمان و دفع سنگ کیسه صفرا بسیار مهم است. در صورتی که به آن بی توجهی شود، منجر به ایجاد دردهای شدید شکمی نیز می شود. به کمک تغذیه گیاهی و استفاده از چربی های مفید، به درمان آن کمک کنید.
مشاورین تغذیه ای کلینیک مدیکس برای ارائه رژیم خاص، پاسخگو هستند. برای مشاوره، با شماره 09375134024 تماس حاصل فرمائید.