مدیکس

کورتون و عوارض جانبی مصرف آن

نویسنده مطلب : مدیر سیستم
1403/3/30
33
+ 1 | - 0

کورتون و عوارض جانبی مصرف آن

کورتون ها مجموعه ای داروهای هستند که برای کاهش التهاب و تغییر در سیستم ایمنی بدن مصرف می شوند. مصرف هر دارو با عوارض به خصوصی همراه است. برخی از افراد پس از مصرف داروها دچار حساسیت پوستی و آلرژی نیز می شوند.

بعضی از دارو ها موجب تحریک سیستم گوارشی شده و شخص بعد از استفاده آنها دچار دل درد و یا سوء هاضمه نیز می شود.

حال ممکن است این سوال برایتان مطرح شود که عوارض مصرف کورتون چیست و در دراز مدت تاثیراتی برای بدن دارد یا خیر؟

داروهای حاوی کورتون همان اندازه که در درمان بیماری ها موثرند، عوارض جانبی و گاها بدی بر بدن دارند. این عارضه ها محدود به چند مورد خاص نیستند بلکه تعداد آنها بیشتر است. مخصوصا یکی از بدترین عارضه های مصرف کورتون، اضافه وزن نیز می باشد. سایر عوارض خطرناک عبارتند از:

افزایش اشتها و اضافه وزن غیر قابل کنترل

اختلالات روانی

مشکلات گوارشی مانند حالت تهوع، نفخ، دل درد و هضم نکردن غذاها به درستی

اختلالات قاعدگی مانند بی نظمی در چرخه پریود، درد بیش از حد، خونریزی بیشتر از حد معمول و یا کمتر از حد همیشگی

پوکی استخوان و جذب نشدن کلسیم دریافتی از طریق خوردن مواد غذایی

آب مروارید و گلوکوم

افزایش خطر عفونت

اختلالات رشد در بدن کودکان و نوجوانان

کورتون چیست؟

کورتون یا کورتیکواستروئیدها به گروهی از دارو های مصنوعی دست ساخته بشر گفته می شود که نقش مهمی در تنظیم سایر فرآیندهای طبیعی بدن دارند. کورتیزول یک هورمون طبیعی است که توسط غدد فوق کلیوی ساخته می شود. هنگامیکه استرس و التهاب بدن بالا می رود، این هورمون توسط بدن ترشح شده تا میزان استرس و التهاب را تا حدی کنترل کند.

از کورتون ها برای تهیه داروهای مربوط به بیماری آسم، آرتریت، لوپوس و سرطان به طور مصنوعی استفاده می شود. مهم ترین کاربردی که برای بدن دارند، کاهش التهاب و به نوعی سرکوب سیستم ایمنی بدن است. به همین علت، در پزشکی نوین جایگاه خاصی یافته اند.

 

کورتون و عوارض مصرف آن

 

موارد مصرف کورتون

برای کاهش و درمان علائم بیماری های بسار زیادی از کورتون استفاده می شود. از مهم ترین بیماری ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بیماری‌های خود ایمنی:  آرتریت روماتوئید، لوپوس، کولیت اولسراتیو و اسکلرودرمی
  • بیماری‌های آلرژیک: آسم، اگزما و آنافیلاکسی
  • بیماری‌های التهابی:  سندرم روده تحریک پذیر، بیماری کرون، و التهاب مفصل
  • بیماری‌های خونی: لوسمی، لنفوم و بیماری ویلسون
  • بیماری های پوستی: پسوریازیس، آکنه و پسودومونا آکواگیگا
  • بیماری های چشمی: مانند التهاب ملتحمه و سندرم شوگرن
  • بیماری‌های عفونی: بیماری سل، سندرم شوگرن و اختلالات اتوایمیون
  • بیماری‌های سرطانی: سرطان خون، سرطان پستان و سرطان ریه

 

عوارض جانبی مصرف کورتون

آسیب هایی که پس از مصرف کورتون به ان دچار می شویم، هنوز جای بحث میان پزشکان و متخصصان می باشد و نباید اصلا از آن غافل شد. ولی به طور کلی عوارض مصرف داروهای کورتون و سایر پیامدهای ناشی از آن به دو دسته کلی طولانی مدت و کوتاه مدت نیز تقسیم می گردد.

عوارض کوتاه مدت به آن دسته از تاثیراتی می گویند که طی دو یا سه هفته بعد از مصرف غذا بروز می کند. معمولا پس از گذشت چند هفته یا چند ماه بعد از قطع کردن آن، به طور کامل از بین می روند. این عوارض به شرح زیرند:

افزایش اشتها و اضافه وزن: می توانند اشتها و میل به غذا خوردن را در فرد بیشتر کنند. این افزایش وزن معمولا در ناحیه شکم و صورت نیز اتفاق افتاده به طوریکه فرد معمولا از بسته شدن دکمه شلوار خود شاکی است. به همین علت پزشکان توصیه می کنند در صورت استفاده از داروهای کورتون، حتما رژیم غذایی خاصی را رعایت کنید تا اضافه وزن کنترل شده داشته باشید.

اختلالات روانی: تحقیقات علمی ثابت کرده است که مصرف کورتون ها بر ترشح هورمون ها تاثیر گذاشته و می تواند باعث به وجود آمدن اختلالات روانی مثل اضطراب و افسردگی و بیخوابی نیز شود. اگر با نظارت پزشک معالج از داروها استفاده می کنید و دیدید که این عوارض به سراغ شما آمده است، حتما این موضوع را با او در میان بگذارید.

 

کورتون و عوارض مصرف آن

 

مشکلات گوارشی: عوارض بلند مدت مصرف کورتون بر معده هم آسیب می رساند. سوء هاضمه، اسهال، زخم معده از جمله پیامدهای حاد مصرف کورتون ها بر دستگاه گوارش هستند. افزایش مصرف مایعات می تواند تاثیر بسزایی در کنترل عوارض ناشی از مصرف کورتون داشته باشد.

افزایش فشار خون و قند خون: استفاده از داروهای حاوی کورتون، تاثیر زیادی بر افزایش سطح قند خون و فشار خون نیز دارد. بنابراین اگر از این دسته بیماری ها رنج می برید، حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید.

اختلالات قاعدگی: از دیگر عوارض مصرف کورتون می توان به مشکلات قاعدگی خانم ها نیز اشاره کرد. گفتنی است که این عارضه بسیار نادر بوده و برای تعداد افراد محدودی نیز رخ می دهد.

عوارض طولانی مدت کورتون ها

پوکی استخوان: با خوردن کورتون ها، روند جذب کلسیم به شدت کند شده و بدن دچار پوکی استخوان می شود. به همین علت افرادی که از داروهای حاوی کورتون مصرف می کنند، بیشتر در معرض خطر پوکی استخوان قرار می گیرند. برای جلوگیری از به وجود آمدن این عارضه توصیه می شود حتما از منابع ویتامین D و کلسیم به وفور استفاده کنید.

آب مروارید: خوب است بدانید که کورتون ها، می توانند بینایی را هم تحت تاثیر قرار دهند و باعث به وجود آوردن بیماری هایی همچون آب مروارید و گلوکوم نیز شوند.

آتروفی عضلانی: نوعی ضعف عضلانی بوده و بین کسانیکه از کورتون ها به طور مداوم استفاده کرده اند، شایع است. البته ریسک ابتلا به این عارضه نیز با انجام ورزش های مداوم به شدت کنترل می شود.

افزایش خطر ابتلا به عفونت: چون داروهای کورتون دار سیستم ایمنی را سرکوب می کنند، خطر ابتلا به بیماری های ویروسی و عفونی هم افزایش پیدا می کند. با مصرف غذاهایی که با سیر و پیاز تهیه می شوند، از افزایش عفونت در بدن خود جلوگیری کنید.

 

کورتون و عوارض مصرف آن

نتیجه گیری:

کورتون ها تاثیرات زیادی بر بدن می گذارند و اثرات ناشی از مصرف آنها به دو دسته کوتاه مدت و بلند مدت تقسیم می شود. برای جلوگیری از اثرات سوء مصرف آن، حتما به تغذیه و ورزش خود اهمیت دهید.

 

برای رژیم درمانی آنلاین با کارشناسان مدیکس به شماره 09375134024 تماس حاصل فرمایید.

مطالب مرتبط
شاید به این محصولات علاقه مند باشید

نظر خود را بیان کنید